Domácí pizza, foto med |
Domácí pizza má tu výhodu, že si na ni dáme přesně to, co nám chutná, anebo jak se říká, co dům dá. Na tu nejjednodušší -Margaritu – patří jen rajčata, mozzarella a čerstvá bazalka, na Hawai zas rajský protlak, šunka, kousky ananasu a sýr. Základem je rajský protlak nebo kečup namazaný na vyváleném těstě, na který pak klademe další ingredience.
Ingredience pro recept Domácí pizza:
Těsto: 500 g hladké mouky, 20 g kvasnic, 5 lžic olivového oleje, sůl.Náplň: kečup nebo rajský protlak, dále např. šunka nebo salám, rajčata, strouhaný tvrdý sýr, olivy, sterilované žampiony, bazalka nebo dobromysl nebo tymián, chilli papričky, pepř apod.
Domácí pizza krok za krokem:
Pizza, foto med |
- Kvasnice rozmícháme ve vlažné vodě na řídkou kaši a necháme vykvasit.
- Mouku vysypeme na vál, osolíme, smícháme s kváskem, přidáme 3 lžíce oleje a tolik vlažné vody, abychom vypracovali hustší, homogenní a velmi tvárné těsto.
- Těsta pomoučníme, vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme při teplotě místnosti asi dvě hodiny kynout.
- Vykynuté těsto znovu vypracujeme, abychom ho zbavili vzduchových bublin a vyválíme na plech nebo do kulaté koláčové formy. Nemělo by být tlustší než půl centimetru.
- Rozválené těsto potřeme kečupem nebo rajským protlakem a poklademe ho šunkou. Na ni rozložíme plátky rajčat, plátky žampionů a olivy.
- Okořeníme papričkami nebo pepřem, tymiánem nebo provensálským kořením a čerstvou bazalkou.
- Sýr typu eidamu nastrouháme nahrubo a pizzu jím hustě posypeme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
- Domácí pizzu podáváme horkou, nakrájenou na díly.
Žádné komentáře:
Okomentovat