Citrónový dort, foto med |
Citrónový dort se stane oblíbeným zákuskem těm, kteří nehodují příliš sladkým dortům a dávají přednost chuti sladkokyselé.
Ingredience pro recept Citrónový dort:
Korpus: 500 g polohrubé mouky, 140 g moučkového cukru, 3 vejce, 250 g Hery, celý prášek do pečiva, vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z citronu.Krém: 150 g másla (máslové Hery), 100 g moučkového cukru, 2 vejce, šťávu ze 3 citronů, nastrouhanou kůru ze 2 citronu, vanilkový cukr.
Poleva: 150 g moučkového cukru, 4 lžíce citrónové šťávy. Mandle.
Citrónový dort krok za krokem:
Korpus, foto med |
- Utřeme vejce s cukrem a změklou Herou. Přidáme vanilkový cukr a citrónovou kůru.
- S moukou a práškem do pečiva zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na dvě hodiny odpočinout do chladu.
- Těsto pak rozdělíme na 5 dílů a na pomoučeném vále každý vyválíme na placku velikosti dortové formy.
- Placku podle dna dortové formy ořízneme. Odřezky si schováme na srdíčka. Placky postupně vkládáme na vymazaný plech, propícháme vidličkou, aby se nenafoukly a upečeme v troubě na 180 °C.
- Spojíme odřezky těsta, vyválíme a formičkou vykrájíme srdíčka. Přidáváme je na plech k plackám, jak se vejdou.
- Než se všechny placky a srdíčka upečou, připravíme si krém. Svaříme citrónovou šťávu, kůru, cukr a vanilku.
- Za stálého míchání postupně přidáme vejce. Odstavíme a necháme zchladnout.
- Do vlažného základu vmícháme změklé máslo (Heru) a dobře vyšleháme.
- Krém rozdělíme na 4 díly, jimiž natřeme placky a slepíme do korpusu.
- Přísady na polevu třeme nebo mixujeme tak dlouho, dokud nevytvoří hladkou bílou polotekutou hmotu.
- Polevu rozetřeme na srdíčka a potom na celý korpus i na boky. Uhladíme ji dlouhým nožem.
- Do ještě mokré polevy naaranžujeme na povrch dortu ozdobená srdíčka a spařené a oloupané mandle. Necháme ztuhnout polevu a podáváme nejlépe po několika hodinách, až se chutě prolnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat