Ořechový dort s karamelovým krémem, foto med |
Ořechový korpus patří mezi velmi oblíbené, a když je korunován karamelovým krémem, odolal by jen málokdo. Přípravu podle návodu zvládne i začátečník. Je-li dort určen dětem, vynecháme rum.
Ingredience pro recept Ořechový dort s karamelovým krémem:
Ořechový korpus |
Krém: 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko), 250 g másla, 300 ml mléka, 1 pudinkový prášek vanilkový, 3 lžíce rumu.
Na posyp: mleté ořechy
Ořechový dort s karamelovým krémem krok za krokem:
Zavřené Salko vaříme v hrnci s vodou dvě hodiny. Za tu dobu zkaramelizuje. Necháme ho vychladnout.Karamelový krém - Do dvou nádob dáme zvlášť bílky a žloutky. Bílky trošku osolíme a vyšleháme do tuhého sněhu.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem (popř. vanilkovým cukrem) a horkou vodou do pěny.
- Do žloutků přidáme mleté ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.
- Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a rum.
- Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, stěny vymažeme máslem. Zapneme troubu na 180 °C.
- Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Upečeme. Zkoušku, že je dort upečený, uděláme tak, že do středu zapíchneme špejli, která musí po vytažení zůstat suchá.
- Korpus zakryjeme a necháme ve formě vychladnout.
- Mezitím, co se peče korpus, uvaříme z mléka, lžíce cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Nalejeme ho do misky a na povrch položíme potravinovou fólii, která zabrání vytvoření škraloupu.
- Změklé máslo, studený pudink a zkaramelizované Salko vyšleháme do pěny.
- Chladný korpus dvakrát prokrojíme. Získáme tři kola, které trochu pokropíme rumem (není nutné).
- Krém rozdělíme na tři díly. Dva díly namažeme na kola korpusu a složíme. Velkým prkénkem, které zatížíme, srovnáme do roviny.
- Zbylým krémem potřeme nejprve boky, které obalíme v mletých ořeších. Poté potřeme i povrch a rovnoměrně posypeme mletými ořechy.
- Ořechový dort s karamelovým krémem můžeme ještě dozdobit půlkami vlašských ořechů.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat