Kynutý rybízový koláč s tvarohem, foto med |
Rybízový koláč je oblíbený osvěžující moučník. Sezóna rybízu ale však krátká, proto děláme dobře, když si toho drobné ovoce v dostatečném množství zmrazíme a z mrazáku ho vtáhneme, kdykoli nás nebo rodinu honí mlsná.
Ingredience pro recept Kynutý rybízový koláč s tvarohem:
Těsto: 500 g polohrubé mouky, půl kostky droždí, 200 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 vejce, plátek másla, špetka soli.
Náplň: 250 g tučného tvarohu, lžička Solamylu (nebo jiného škrobu), 50 g cukru, 1 vejce, asi půl kila rybízu.
Žmolenka: 130 g hrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného másla.
Kynutý rybízový koláč s tvarohem krok za krokem:
Dáme rozmrazit rybíz, nebo čerstvý otrháme ze stopek, opláchneme a osušíme.Rybízový tvarohový koláč s drobenkou - Z pár lžic vlažného mléka, špetky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme krásek.
- Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, cukrem, vlažným rozpuštěným máslem, vejcem, zbytkem mléka a vykynutým kváskem.
- V robotu nebo ručně vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme je čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
- Zatímco kyne, vymícháme si tvaroh s vejcem, cukrem a škrobem.
- Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto rozválíme a upravíme podle plechu, aby mělo mírný okraj.
- Tvarohovou náplň nastříkáme v šikmých pruzích na těsto, asi 4 cm od sebe.
- Do mezer nasypeme rybíz.
- Vyrobíme si žmolenku z hrubé mouky, cukru a rozpuštěného másla tak, že prsty vytváříme drobky. Ty rovnoměrně nasypeme na koláč.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 minut.
- Vychladlý kynutý rybízový koláč s tvarohem rozkrájíme na porce.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat