čtvrtek 12. listopadu 2020

Kynutý rybízový koláč s tvarohem

 

Kynutý rybízový koláč s tvarohem, foto med

Rybízový koláč je oblíbený osvěžující moučník. Sezóna rybízu ale však krátká, proto děláme dobře, když si toho drobné ovoce v dostatečném množství zmrazíme a z mrazáku ho vtáhneme, kdykoli nás nebo rodinu honí mlsná.

Ingredience pro recept Kynutý rybízový koláč s tvarohem: 

Těsto: 500 g polohrubé mouky, půl kostky droždí, 200 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 vejce, plátek másla, špetka soli.

Náplň: 250 g tučného tvarohu, lžička Solamylu (nebo jiného škrobu), 50 g cukru, 1 vejce, asi půl kila rybízu

Žmolenka: 130 g hrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného másla.

Kynutý rybízový koláč s tvarohem krok za krokem:

  1. Rybízový tvarohový koláč s drobenkou
    Dáme rozmrazit rybíz, nebo čerstvý otrháme ze stopek, opláchneme a osušíme.
  2. Z pár lžic vlažného mléka, špetky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme krásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, cukrem, vlažným rozpuštěným máslem, vejcem, zbytkem mléka a vykynutým kváskem.
  4. V robotu nebo ručně vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme je čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
  5. Zatímco kyne, vymícháme si tvaroh s vejcem, cukrem a škrobem. 
  6. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto rozválíme a upravíme podle plechu, aby mělo mírný okraj.
  7. Tvarohovou náplň nastříkáme v šikmých pruzích na těsto, asi 4 cm od sebe.
  8. Do mezer nasypeme rybíz.
  9. Vyrobíme si žmolenku z hrubé mouky, cukru a rozpuštěného másla tak, že prsty vytváříme drobky. Ty rovnoměrně nasypeme na koláč.
  10. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 minut.
  11. Vychladlý kynutý rybízový koláč s tvarohem rozkrájíme na porce.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: