sobota 14. listopadu 2020

Jehněčí kýta na víně

 

Jehněčí kýta na víně s gnocchi, foto med

Jehněčí maso má podobné vlastnosti jako maso skopové či kůzlečí maso, jen je jemnější a typickou chuť má mnohem slabší než skopové. Tento druh masa je zpravidla velmi kvalitní, neboť zvířata se pasou. Jehněčí maso neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Kromě spousty vitamínů a minerálů obsahuje i množství omega-3 mastných kyselin. 

Ingredience pro recept Jehněčí kýta na víně: 

Jehněčí kýta vykostěná, 1 cibule, 2 lahůdkové cibulky, 1 stonek řapíkového celeru, plátek bulvového celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 400 ml červeného vína, lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého, sůl, pepř, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, kousek másla, voda nebo vývar na podlití, 1 lžíce hladké mouky.  


Jehněčí kýta na víně krok za krokem:

  1. Maso svázané provázkem
    Maso omyjeme a osušíme, osolíme a okořeníme pepřem a sušeným tymiánem. Svážeme ho provázkem na pečení.
  2. Očistíme cibuli a zeleninu a nakrájíme ji nadrobno.
  3. V pekáčku rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran orestujeme, aby se pěkně zatáhlo. Poté maso vyjmeme a dáme stranou. Zapneme troubu na 170 °C.
  4. Na stejném tuku necháme zesklovatět cibuli a poté k ní přidáme a osmahneme zeleninu.
  5. Nakrájené pečené jehněčí
    Do pekáče na zeleninu vrátíme maso. Podlijeme ho vínem a vývarem, přidáme zbývající koření, zaklopíme poklicí a dáme péct do trouby.
  6. Pečeme hodinu, až hodinu a půl (podle tuhosti masa) doměkka.
  7. Maso vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na úhledné plátky. 
  8. Vypečenou šťávu prolisujeme, zaprášíme moukou a přidáme nakrájenou lahůdkovou cibulku. Necháme přejít varem.
  9.  Jehněčí kýtu na víně podáváme na nahřátých talířích. Vhodnou přílohou jsou gnocchi, bramborové noky nebo bramborový knedlík

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: