Bramborové noky využijeme všude tak, kde jako přílohu podáváme bramborový knedlík. A něco navíc - můžeme je jen posypat osmaženou cibulí nebo vyškvařenou slaninou. I tak jsou skvělé.
Ingredience pro recept Bramborové noky:
600 g brambor, 200 – 250 g hrubé mouky, 1 vejce, kousek másla (asi 20 g), sůl.
Bramborové noky krok za krokem:
1. Brambory uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme na moukou posypaný vál a necháme trochu vychladnout.
2. Uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a nalijeme rozpuštěné máslo a přidáme prosátou mouku a sůl.
3. Dáme vařit vodu do většího hrnce. Rukama vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme mouku.
4. Z těsta vyválíme váleček o průměru do dvou centimetrů a nakrájíme ho na dvoucentimetrové kousky.
5. Rukama špalíčky trochu zakulatíme a rovnou je vhazujeme do vroucí, osolené vody.
6. Opatrně je promícháváme, aby se nepřichytily ke dnu nebo neslepily k sobě. Vaříme je asi 2 minuty a poté je vyjmeme děrovanou naběračkou nebo cedníkem.
7. Bramborové noky ihned, ještě horké podáváme. Jsou vhodná k pečeným i k dušeným masům, ke zvěřině, anebo jen posypané osmaženou cibulkou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat