Koupíme si u řezníka špičku bůčku a požádáme ho, aby do něj prořízl kapsu. To je nejjednodušší řešení pro přípravu masa na tento recept. Jinak si musíme koupit kompaktní bůček, který částečně vykostíme a kapsu do něj prořízneme dlouhým a ostrým nožem sami.
Ingredience pro recept Nadívaný vepřový bůček:
Asi 1 kg vepřového bůčku – špičky, sůl, kmín, lžíce hladké mouky na zahuštění šťávy.
Nádivka: 3 – 4 housky,trochu mléka, silnější plátek másla, 2 – 3 vejce, špetka muškátového květu, hrst jemně posekané petržele – kudrnky, stroužek česneku, mletý pepř, sůl.
Nadívaný vepřový bůček krok za krokem:
1. Pokud jsme nesehnali špičku s proříznutou kapsou, budeme si kapsu v bůčku muset vytvořit dlouhým ostrým nožem. Zapíchneme ho asi ve středu a maso prořezáváme vlevo a pak vpravo tak, abychom ho nikde neprořízli, a přitom vytvořili co největší prostor pro nádivku.
2. Maso opláchneme, kapsu uvnitř osolíme.
3. Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme dostatečně mlékem a necháme je nasáknout.
4. Máslo utřeme se solí, přidáme žloutky a vymícháme do pěny.
5. Okořeníme pepřem, kudrnkou, muškátovým květem, utřeným česnekem a spojíme s navlhčenou houskou. Promícháme.
6. Z bílků ušleháme sníh, který nakonec vmícháme do nádivky.
7. Nádivku napěchujeme do kapsy bůčku, kterou pak uzavřeme jehlami na závitky nebo ji zašijeme. Zbývající nádivku odložíme.
8. Naplněný bůček osolíme a nakmínujeme ze všech stran. Má-li kůži nebo na vrchu silnější vrstvu sádla, nařežeme je na čtverečky. Touto stranou pak položíme do pekáče, podlijeme vodou a dáme péct do středně vyhřáté trouby.
9. Během pečení přeléváme mastnou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou.
10. Když je pečeně téměř měkká, obrátíme ji kůží vzhůru a dopečeme, až se vytvoří červenavá kůrčička.
11. Šťávu slijeme, necháme jen malinko, a kolem masa rozprostřeme zbytek nádivky, kterou pak upečeme spolu s dopékajícím se masem.
12. Šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Při servírování porcí jí podlijeme porce bůčku.
13. Nadívaný vepřový bůček nakrájíme na plátky tak, aby v každém byla nádivka, rozdělíme na talíře se šťávou, přidáme kousek nádivky a případně i vařené brambory.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat