úterý 20. března 2012

Nadívaný vepřový bůček


Koupíme si u řezníka špičku bůčku a požádáme ho, aby do něj prořízl kapsu. To je nejjednodušší řešení pro přípravu masa na tento recept. Jinak si musíme koupit kompaktní bůček, který částečně vykostíme a kapsu do něj prořízneme dlouhým a ostrým nožem sami.


Ingredience pro recept Nadívaný vepřový bůček:

Asi 1 kg vepřového bůčku – špičky, sůl, kmín, lžíce hladké mouky na zahuštění šťávy.
Nádivka: 3 – 4 housky,trochu mléka, silnější plátek másla, 2 – 3 vejce, špetka muškátového květu, hrst jemně posekané petržele – kudrnky, stroužek česneku, mletý pepř, sůl.

Nadívaný vepřový bůček krok za krokem:


1. Pokud jsme nesehnali špičku s proříznutou kapsou, budeme si kapsu v bůčku muset vytvořit dlouhým ostrým nožem. Zapíchneme ho asi ve středu a maso prořezáváme vlevo a pak vpravo tak, abychom ho nikde neprořízli, a přitom vytvořili co největší prostor pro nádivku.

2. Maso opláchneme, kapsu uvnitř osolíme.

3. Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme dostatečně mlékem a necháme je nasáknout.

4. Máslo utřeme se solí, přidáme žloutky a vymícháme do pěny.

5. Okořeníme pepřem, kudrnkou, muškátovým květem, utřeným česnekem a spojíme s navlhčenou houskou. Promícháme.


6. Z bílků ušleháme sníh, který nakonec vmícháme do nádivky.

7. Nádivku napěchujeme do kapsy bůčku, kterou pak uzavřeme jehlami na závitky nebo ji zašijeme. Zbývající nádivku odložíme.

8. Naplněný bůček osolíme a nakmínujeme ze všech stran. Má-li kůži nebo na vrchu silnější vrstvu sádla, nařežeme je na čtverečky. Touto stranou pak položíme do pekáče, podlijeme vodou a dáme péct do středně vyhřáté trouby.

9. Během pečení přeléváme mastnou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. 

10. Když je pečeně téměř měkká, obrátíme ji kůží vzhůru a dopečeme, až se vytvoří červenavá kůrčička.

11. Šťávu slijeme, necháme jen malinko, a kolem masa rozprostřeme zbytek nádivky, kterou pak upečeme spolu s dopékajícím se masem.

12. Šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Při servírování porcí jí podlijeme porce bůčku.


13. Nadívaný vepřový bůček nakrájíme na plátky tak, aby v každém byla nádivka, rozdělíme na talíře se šťávou, přidáme kousek nádivky a případně i vařené brambory.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: