pátek 16. března 2012

Jehněčí kýta pečená


Jehněčí nebo kůzlečí maso bylo odedávna servírováno k slavnostnímu velikonočnímu obědu. Výjimečně je za cennější považováno maso přední než zadní. Hrudí pečeme většinou s velikonoční nádivkou, kůzlečí maso je dobré i smažené. Jak předek, tak i kýta jsou skvělé pečené.



Ingredience pro recept Jehněčí kýta pečená:


Celá jehněčí kýta (nebo asi 600 g kýty bez kosti), silný plátek másla, drcený pepř, čerstvá feferonka, sůl, stroužek česneku, zelené koření (kudrnka, petrželka, nebo i snítka rozmarýnu či tymiánu).

Jehněčí kýta pečená krok za krokem:


1. Jehněčí kýtu osolíme a opepříme.

2. Na pánvi rozpustíme polovinu másla a maso na něm ze všech stran opečeme.

3. Přendáme vše do pekáče, přidáme snítku zeleného koření, trochu podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a pomalu pečeme v mírně vyhřáté troubě.

4. Při pečení kýtu přeléváme mastnou šťávou a podléváme podle potřeby vroucí vodou. Posledních 15 minut maso dopečeme bez pokličky.

5. Na druhé půlce másla osmažíme jemně pokrájenou feferonku, česnek a posekanou kudrnku.

6. Tuto směs i s máslem nalijeme na maso a krátce podusíme.

7. Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šťávu přelijeme do omáčníku.

8. Jehněčí kýta pečená se podává na zahřátých talířích. Výborně se k ní hodí velikonoční nádivka, vařené brambory nebo rýže.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: