Dvoubarevný šlehačkový dort, foto med |
Narozeninový dort se dvěma druhy šlehačky - jednou klasickou bílou a druhou pařížskou hnědou uspokojí každý mlsný jazýček.
Ingredience pro recept Dvoubarevný šlehačkový dort:
Jednoduchý úsporný korpus: 150 g hladké mouky, 1/3 prášku do pečiva, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce horké vody.Náplň – pařížská šlehačka: 500 g (2 kelímky) šlehačky, 40 g kakaového prášku, 50 g cukru, meruňková marmeláda.
Zdobení: 250 ml šlehačky, vanilkový cukr, ztužovač šlehačky, čokoládové poleva.
Dvoubarevný šlehačkový dort krok za krokem:
- Nejprve si vyrobíme pařížskou šlehačku, protože ta musí chladnout v lednici nejméně 6 hodin. Do kastrolku nalijeme dvě šlehačky, prodáme kakaový prášek a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 2x vzkypět, poté stáhneme žár docela a hmotu necháme vychladnout. Pak uložíme do ledničky.
- Utřeme žloutky s cukrem do pěny, během tření přidáváme horkou vodu.
- Ušleháme tuhý sníh z bílků.
- K žloutkům přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.
- Hmotu nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a v troubě vyhřáté na asi 170 °C upečeme. Korpus je upečený, kdy se na špejli, kterou zapíchneme do středu, nelepí žádné těsto.
- Korpus necháme vychladnou na mřížce.
- Pařížskou šlehačku, kterou jsme měli nejméně šest hodin v ledničce, vyšleháme elektrickými metlami (nebo ručně) do tuhého krému.
- V další nádobě vyšleháme bílou šlehačku, do které přidáme ztužovat a když už je tuhá, dosladíme ji vanilkovým cukrem.
- Do hrníčku s horkou vodou dáme rozpouštět čokoládovou polevu v sáčku.
- Korpus dvakrát prořízneme. Pařížský krém rozdělíme na tři díly. Dva použijeme na namazání korpusu, třetí na vrch. Pláty korpusu nejprve namažeme meruňkovou marmeládou a pak pařížským krémem a slepíme je.
- Celý dort pomažeme čokoládovou polevou přesně podle návodu na sáčku. Necháme ztuhnout.
- Cukrářským sáčkem s nástavcem ozdobíme dort střídavě hnědou a bílou šlehačkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat