středa 14. března 2012

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec, foto med

Velikonoční mazanec má podobné složení jako vánočka, jen se dává více vajec a tvaruje se do bochánku, který se uprostřed nařízne do kříže. Nemel by chybět u velikonoční snídaně.

Ingredience pro recept Velikonoční mazanec:

500 g polohrubé mouky, 125 g másla nebo Hery nebo jiného tuku, 4 žloutky, 125 g cukru, balíček kvasnic (40 g), sůl, 200 ml mléka, vanilkový cukr, rozinky namočené v rumu, mandle, nastrouhanou kůru z citronu, špetka muškátového oříšku. Na posypání vlašské ořechy nebo plátky mandlí.

Velikonoční mazanec krok za krokem:
  1. Do vlažného mléka dáme špetku cukru, trochu mouky a rozdrobíme do něj kvasnice. Dáme na teplé místo vykynout.
  2. Utřeme žloutky s cukrem a s vanilkovým cukrem, přidáme máslo nebo Heru a třeme do pěny.
  3. Spaříme mandle, opláchneme studenou vodou, oloupeme je a překrojíme na půlky. Rozinky jsme předem namočili do rumu.
  4. Do mísy pak prosejeme mouku, osolíme, nastrouháme citrónovou kůru a trochu muškátového oříšku. Vlijeme vykynutý kvásek, přidáme madle a rozinky a vařečkou zaděláme tuhé těsto.
  5. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
  6. V mezičase pokrájíme ořechy nebo mandle na posyp.
  7. Z vykynutého těsta utvoříme kulatý bochník, nebo dva menší. Necháme ho na navoskovaném nebo vymazaném plechu znovu vykynout.
  8. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy nebo mandlemi a uprostřed velikonoční mazanec nakrojíme nožem do kříže. Kříž se po upečení rozevře a zůstane bílý, nebo tam není potřený vejcem.
  9. Upečeme v dobře vyhřáté troubě, kterou po 5 minutách ztlumíme na 180 °C. Když začnou mazance hnědnout, přikryjeme je papírem na pečení. Pečeme asi hodinu (menší bochánky asi 45 minut).
  10. Hotový mazanec necháme vychladnout na mřížce, zabalíme ho do utěrky a do potravinářské fólie a takto vydrží velmi dlouho vláčný.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: