neděle 22. listopadu 2020

Pečené špenátové taštičky

 

Pečené špenátové taštičky, foto med

Taštičky nebo šátečky nemusí být pouze plněné povidly, marmeládou nebo jinak upravené nasladko. Vynikající jsou i ve slané verzi plněné špenátem. Jsou vhodné i jako pohoštění na oslavách.

Ingredience pro recept Pečené špenátové taštičky:

Těsto: 300 g hladké mouky, 250 g tvarohu na pečení, 250 g Hery, půl balíčku prášku do pečiva, sůl.

Náplň: balíček mrazeného špenátu, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř, olej na smažení.

Na potření vejce, na posyp sezam (není nutný).


Pečené špenátové taštičky krok za krokem:

  1. Špenátové taštičky
    Zmrazený špenát necháme povolit. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí.
  2. Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme špenát, sůl a pepř a necháme pod pokličkou dusit, dokud se špenát zcela nerozpustí.
  3. Poté do špenátu přidáme utřený česnek a rozkloktané vejce a odkryté za stálého míchání dohotovíme. Necháme vychladnout.
  4. Z mouky smíchané s práškem do pečiva a špetkou soli, změklé Hery a tvarohu vypracujeme hladké těsto.
  5. Těsto vyválíme na placku tloušťky asi 3 mm. Můžeme ho zpracovávat postupně. 
  6. Máme-li tvořítko na pirohy, použijeme ho, jinak vykrajujeme kruhovým tvořítkem, případně nakrájíme pravidelné čtverečky.
  7. Na polovinu kolečka nebo čtverečku vložíme lžičkou trochu připraveného špenátu, okraj potřeme bílkem a přitiskneme druhou polovinu.
  8. Troubu předehřejeme na 180 °C. Taštičky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je vajíčkem a posypeme sezamem.
  9. Pečené špenátové taštičky upečeme dozlatova. Podávat je můžeme teplé i studené.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: