Pečené špenátové taštičky, foto med |
Taštičky nebo šátečky nemusí být pouze plněné povidly, marmeládou nebo jinak upravené nasladko. Vynikající jsou i ve slané verzi plněné špenátem. Jsou vhodné i jako pohoštění na oslavách.
Ingredience pro recept Pečené špenátové taštičky:
Těsto: 300 g hladké mouky, 250 g tvarohu na pečení, 250 g Hery, půl balíčku prášku do pečiva, sůl.
Náplň: balíček mrazeného špenátu, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř, olej na smažení.
Na potření vejce, na posyp sezam (není nutný).
Pečené špenátové taštičky krok za krokem:
Zmrazený špenát necháme povolit. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí.Špenátové taštičky - Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme špenát, sůl a pepř a necháme pod pokličkou dusit, dokud se špenát zcela nerozpustí.
- Poté do špenátu přidáme utřený česnek a rozkloktané vejce a odkryté za stálého míchání dohotovíme. Necháme vychladnout.
- Z mouky smíchané s práškem do pečiva a špetkou soli, změklé Hery a tvarohu vypracujeme hladké těsto.
- Těsto vyválíme na placku tloušťky asi 3 mm. Můžeme ho zpracovávat postupně.
- Máme-li tvořítko na pirohy, použijeme ho, jinak vykrajujeme kruhovým tvořítkem, případně nakrájíme pravidelné čtverečky.
- Na polovinu kolečka nebo čtverečku vložíme lžičkou trochu připraveného špenátu, okraj potřeme bílkem a přitiskneme druhou polovinu.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Taštičky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je vajíčkem a posypeme sezamem.
- Pečené špenátové taštičky upečeme dozlatova. Podávat je můžeme teplé i studené.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat