|
Dršťková polévka z kotrče, foto med |
Kotrč kadeřavý je jedlá a chutná houba, která roste na kořenech borovic nebo na pařezech. Vzhledem připomíná mořskou houbu a nemůžeme si ho splést s žádnou podobnou jedovatou houbou, proto nehrozí nebezpečí ani začínajícím houbařům. Jedním z nejchutnějších pokrmů je kotrčová polévka, kterou připravíme jako klasickou dršťkovou.
Ingredience pro recept Dršťková polévka z kotrče:
|
Kotrč |
Větší kotrč (okolo půl kilogramu), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 malou mrkev, 1 bobkový list, 1 a půl lžičky sladké mleté papriky, půl lžičky pálivé mleté papriky, půl lžičky mletého pepře, půl lžičky drceného kmínu, 2 lžičky majoránky, sůl, 2 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo na smažení, 2 litry studeného vývaru (nebo vody a masoxu či zeleninového bujonu), hrstku petrželky nebo pažitky.
Dršťková polévka z kotrče krok za krokem:
|
Příprava polévky
|
Kotrč dokladně očistíme a nakrájíme na hrubé nudličky, které jsou tvarem podobné nakrájeným dršťkám.- Cibuli, česnek a mrkev oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme a česnek utřeme.
- Cibuli na tuku necháme zesklovatět, přidáme nakrájený kotrč a nastrouhanou mrkev, mírně podlijeme, osolíme a necháme vydusit.
- Poté, co se odpařila všechna voda, přidáme papriky, pepř, kmín, necháme zpěnit a zaprášíme moukou. Důkladně zamícháme.
- Po osmahnutí jíšky zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a vaříme necelou půl hodinu.
- Těsně před koncem varu přidáme utřený česnek a rozemnutou majoránku.
- Dršťkovou polévku z kotrče rozdělíme na talíře a dozdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
- Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat