čtvrtek 18. září 2014

Koláč se zakysanou smetanou a ovocem


Koláč se zakysanou smetanou a ovocem, foto med

Kynutý koláč se zakysanou smetanou a ovocem má příjemně osvěžující chuť. Použít můžeme sezonní ovoce nebo kompot.

Ingredience pro recept Koláč se zakysanou smetanou a ovocem:

Kynuté těsto na jeden plech: 300 g hladké mouky, 100 ml mléka, 1 vejce, 50 g cukru, 50 g Hery nebo jiného tuku, 10 g droždí (1/4 kostky), špetka soli.
Náplň: 300 ml zakysané smetany, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1PL cukru, asi 400 g vypeckovaných mirabelek (špendlíky) nebo meruněk, anebo použijeme kompotované ovoce. 
Žmolenka: 50 g hrubé mouky, 30 g cukru, 80 g másla nebo Hery

Koláč se zakysanou smetanou a ovocem krok za krokem

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a necháme vykynout kvásek.
  2. Prosátou mouku smícháme s cukrem, přidáme vlažný rozpuštěný tuk, vejce, sůl a vykynutý kvásek.
  3. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny ani na vařečku. Překryjeme ho čistou utěrkou a dáme kynout na teplo.
  4. Zakysanou smetanou lehce promícháme s cukrem a s vanilkovým cukrem a jedním vejcem.
  5. Vykynuté těsto rozválíme velmi tence na pečící plech. Trochu zdvihneme okraje, aby smetana při pečení nevytékala.
  6. Na koláč rozprostřeme připravenou zakysanou smetanu a na ni pravidelně rozmístíme vybrané ovoce nebo kompot.
  7. Z rozehřátého tuku, hrubé mouky a cukru vytvoříme hrudky – žmolenku. Rozsypeme ji pravidelně na koláč.
  8. Pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut.
  9. Koláč se zakysanou smetanou a ovocem je velmi lahodný a nejlépe chutná vychlazený.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře: