Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou, foto med |
Při představě meruňkového koláče se mi vybaví léto a prázdniny. Dodnes ho považuji za mimořádnou pochoutku. Na přípravu je středně náročný, ale podle návodu ho zvládnou i začátečníci.
Ingredience pro recept Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou:
Těsto: 400 g hladké mouky, 20 g droždí, lžička cukru do kvásku, 3 lžíce rozehřátého másla, 2 lžíce cukru, asi 300-400 ml mléka, 1 vejce, špetka soli.
Náplň: Vypeckované meruňky rozčtvrcené, 250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru – moučka, na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 ml rozpuštěného másla.
Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou krok za krokem:
Mouka, mléko i vejce musí být vlažné. Mouku prosejeme do mísy, abychom ji nakypřili. Máslo necháme rozpustit.Meruňkový koláč, foto med - Z mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
- Do mouky v míse nalijeme vlažné máslo, vejce a vykynutý kvásek. Přidáme cukr a sůl a v robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
- Mezitím, co kyne, utřeme tvaroh s cukrem. Také omyjeme, vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme meruňky.
- Rozehřejeme máslo a vlažné nalijeme do hrubé mouky smíchané s cukrem. Šičkami prstů vytvoříme drobné hrudky.
- Zapneme troubu na 180 °C.
- Vykynuté těsto rozválíme na dva plechy, které vyložíme papírem na pečení. Okraje trochu zvedneme.
- Pláty tence potřeme tvarohem a poklademe meruňkami nakrájenými na čtvrtky. Zasypeme drobenkou co možná pravidelně.
- Pečeme při 180 °C 30-40 minut. Troubu během první čtvrt hodiny neotevíráme, aby se koláč nesrazil.
- Kynutý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou necháme vychladnout, pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat