Z bramborového těsta si připravíme kousky, kterým se říká kopýtka a podáváme je s dušeným špenátem.
Ingredience pro recept Bramborová kopýtka se špenátem:
Kopýtka: 500 g brambor, 150 hrubé mouky, 50 g krupičky (nebo 200 g mouky), sůl, popř. 1 vejce.
Špenát: 500 g špenátu, 100 másla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, sůl, 125 ml smetany a 1 žloutek.
Bramborová kopýtka se špenátem krok za krokem:
1. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Pokud pracujeme s horkými, nemusíme přidávat vejce. Do studených ano.Dáme vařit vodu, kterou osolíme.
2. Špenát opláchneme a 8-10 minut povaříme v páře nebo v osolené vodě.
3. Kolíbkou nebo nožem uvařený špenát rozsekáme nadrobno.
4. Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibulku a přidáme k ní nasekaný špenát. Osolíme a necháme na velmi malém plamínku pomalu dusit.
5. Těsto na kopýtka zpracováváme na vále. Na nastrouhané brambory nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého popř. rozklepneme vejce. Osolíme a rukama zpracujeme těsto.
6. Těsto rozdělíme na tři díly a každý vyválíme do válečku o průměru asi 1,5 cm. Nožem je šikmo nakrájíme na asi třícentimetrové kousky.
7. Kopýtka vhazujeme do vroucí vody a jakmile vyplavou na hladinu, vylovíme je cedníkem.
8. Špenát zalijeme smetanou s rozkloktaným žloutkem a dochutíme česnekem.
9. Bramborová kopýtka se špenátem můžeme omastit buď kouskem másla, nebo osmaženou cibulkou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat