pondělí 30. května 2011

Bramborová kopýtka se špenátem


Z bramborového těsta si připravíme kousky, kterým se říká kopýtka a podáváme je s dušeným špenátem.

Ingredience pro recept Bramborová kopýtka se špenátem:

Kopýtka: 500 g brambor, 150 hrubé mouky, 50 g krupičky (nebo 200 g mouky), sůl, popř. 1 vejce.
Špenát: 500 g špenátu, 100 másla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, sůl, 125 ml smetany a 1 žloutek.

Bramborová kopýtka se špenátem krok za krokem:

1. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Pokud pracujeme s horkými, nemusíme přidávat vejce. Do studených ano.Dáme vařit vodu, kterou osolíme.

2. Špenát opláchneme a 8-10 minut povaříme v páře nebo v osolené vodě.

3. Kolíbkou nebo nožem uvařený špenát rozsekáme nadrobno.

4. Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibulku a přidáme k ní nasekaný špenát. Osolíme a necháme na velmi malém plamínku pomalu dusit.

5. Těsto na kopýtka zpracováváme na vále. Na nastrouhané brambory nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého popř. rozklepneme vejce. Osolíme a rukama zpracujeme těsto.

6. Těsto rozdělíme na tři díly a každý vyválíme do válečku o průměru asi 1,5 cm. Nožem je šikmo nakrájíme na asi třícentimetrové kousky.

7. Kopýtka vhazujeme do vroucí vody a jakmile vyplavou na hladinu, vylovíme je cedníkem.

8. Špenát zalijeme smetanou s rozkloktaným žloutkem a dochutíme česnekem.

9. Bramborová kopýtka se špenátem můžeme omastit buď kouskem másla, nebo osmaženou cibulkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: