Kynutý koláč s borůvkami, foto med |
Borůvkový koláč můžeme připravit mnoha způsoby, tento je z kynutého těsta vyváleného na tenkou placku, kterou potřeme smetanou.
Ingredience pro recept Kynutý koláč s borůvkami:
1 kg hladké mouky, 40 g droždí, lžička cukru do kvásku, 4 lžíce rozehřáté Hery nebo sádla, 4 lžíce cukru, ½ až ¾ l mléka, 1 vejce, sůl, borůvky nebo jiné ovoce (čerstvé, mražené nebo kompotované), zakysaná smetana.
Kynutý koláč s borůvkami krok za krokem:
- Připravíme si mísu na zadělání nebo domácí pekárnu. Mouka, mléko i vejce musí být vlažné.
- Z mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
- Mouku prosejeme, abychom ji nakypřili. Dáme rozpustit omastek, do mouky ho ale lijeme vlažný. (můžeme ho zchladit trochou studeného mléka).
- Do mouky v míse nalijeme omastek, vejce a vykynutý kvásek. Přidáme cukr a sůl a vařečkou vypracujeme těsto, až se dělají puchýře.
- Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout 1 až 1,5 hodiny.
- Množství těsta by mělo vystačit na dva plechy. Ty si vymastíme nebo navoskujeme včelím voskem.
- Těsto rozdělíme na dvě části, každou rozválíme přímo na plechu tak, aby byl celá plech pokryt. Okraje trochu zvedneme.
- Povrch potřeme zakysanou smetanou a hustě a vysoko poklademe borůvkami. Pokud použijeme kompotované, předem scedíme šťávu.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi půl hodiny až 40 minut. Troubu během první čtvrt hodiny neotevíráme, aby se koláč nesrazil.
- Kynutý koláč s borůvkami nakrájíme na řezy, a pokud je málo sladký, pocukrujeme ho moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat