Bramborové šišky se krajově nazývají také šlejšky nebo šulance. Dělají se ze stejného těsta jako bramborové knedlíky. Když nám zbudou, můžeme je opéct na másle či oleji, a pak již nemastíme, jen posypeme mákem smíchaným s cukrem.
Ingredience pro recept Šišky s mákem:
300 g uvařených a vychladnutých brambor, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli (nebo bramborové těsto v prášku), půl hrnečku máku, moučkový cukr na posypání (nebo med) a na omaštení rozpuštěné máslo (nebo sádlo).
Šišky s mákem krok za krokem:
1.Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme na pomoučněný vál.
2. Přidáme mouku, uděláme do ní důlek a do něj rozklepneme vejce.
3. Osolíme a rukama vypracujeme těsto, které by nemělo být příliš tuhé.
4. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu.
5. Vyválíme váleček, z něj nakrájíme stejnoměrné kousky a ty dlaní rozválíme na šišky velké asi jako malíček.
6. Na makovém mlýnku nebo v robotu umeleme mák a smícháme ho s moučkovým cukrem.
7. Šišky vkládáme do vroucí vody, opatrně je vařečkou odtrhneme ode dna a na mírném ohni vaříme 3 – 5 minut, až vyplavou na povrch.
8. V malém kastrolku necháme rozpustit máslo.
9. Šišky vylovíme cedníkem, rozdělíme na talíře, bohatě posypeme mákem s cukrem a polijeme máslem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat