Bezlepkové knedlíky, foto med |
Při bezlepkové dietě nemůžeme k přípravě jídel používat mouku z obilí, a to ani ze špaldy. Nahrazujeme ji moukou rýžovou, kukuřičnou, sójovou, pohankovou nebo amarantovou a bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Na trhu jsou také bezlepkové mouky, které však nepatří k nejlevnějším. Bezlepkové knedlíky nechutnají tak doslova jako ty z mouky, ale dost se jim podobají. Máme-li v rodině celiaka, může tak jíst jídla, která se velmi podobají těm naším.
Ingredience pro recept Bezlepkové houskové knedlíky:
130 g rýžové mouky, 65 g Solamylu nebo Naturamylu (bramborový škrob), 250 ml mléka nebo vody, 1 vejce, 30 g sušeného droždí, sůl, 2 plátky na kostičky nakrájeného bezlepkového chlebaBezlepkové houskové knedlíky krok za krokem:
- Do mísy nasypeme rýžovou mouku, kterou promísíme se Solamylem a špetkou soli.
- V mléku nebo v teplé vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky. Přidáme vejce a zpracujeme těsto.
- Nakonec zapracujeme bezlepkový chléb nakrájený na kostičky.
- Těsto překryjeme čistou utěrkou a necháme kynout přibližně půl hodiny.
- Z těsta vyválíme dva válečky, které vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme.
- Bezlepkové knedlíky nakrájíme nití nebo kráječem na knedlíky a podáváme jako přílohu jako běžný houskový knedlík.
Žádné komentáře:
Okomentovat