Bramborové plněné knedlíky, foto med |
Těsto je stejné jako na bramborové knedlíky. Pokud spěcháme, koupíme si bramborové těsto v prášku, je chutnější než přímo bramborové knedlíky v prášku. Také můžeme zpracovat zbylé vařené brambory nebo i bramborovou kaši. Ale pokud chceme klasiku, vypracujeme si těsto z brambor vařených ve slupce.
Ingredience pro recept Bramborové knedlíky plněné uzeným masem:
- těsto: 600 g brambor, asi 150 g polohrubé mouky a 50 g dětské krupičky, 1 vejce, sůl.
- náplň: misku na kousky nakrájeného uzeného masa, například okrájeného z uzených žebírek, v nouzi lze použít i salám, špekáček apod.
- na omaštění: sádlo nebo olej, cibule
- příloha: sáček kysaného zelí, cibule, omastek, sůl. kmín, špetka cukru.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem krok za krokem:
- Uvaříme brambory ve slupce, slijeme a oloupeme. Pokud pracujeme s horkými bramborami, které rozmačkáváme v lisu na brambory, můžeme ušetřit vejce. Necháme-li je vychladnout a teprve potom strouháme, vejce rozhodně přidáme.
- Oloupeme dvě cibule a nakrájíme je na kostičky. V kastrolu rozpálíme omastek, vhodíme na něj jednu cibuli a až zesklovatí, přidáme kysané zelí. Osolíme, pokmínujeme, osladíme, mírně podlijeme a necháme dusit. Druhou cibuli smažíme na sádle do zlatova.
- Nakrájíme uzeninu na kostičky.
- Na nastrouhané brambory nasypeme na vál mouku s krupičkou, osolíme, uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Rukama vypracujeme těsto. Vál podsypáváme, aby se těsto nelepilo.
- Do většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, krátce před varem do ní vhodíme hrst soli.
- Těsto rozválíme na asi půl centimetru a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na čtverce 7-8 cm.
- Doprostřed každého čtverce dáme trochu uzeného. Pracujeme tak, abychom celou dávku rozdělili stejným dílem.
- Uzené do těsta zabalíme tak, že nejprve spojíme dva protější konce, pak druhé dva a dlaněmi zaoblíme do koule.
- Knedlíky vhazujeme do vroucí vody, vařečkou odlepíme ode dna a vaříme je 10 - 12 minut.
- Nezapomeneme přitom míchat cibulku ani zelí.
- Hotové knedlíky vyplavou na povrch. Vylovíme je podběrákem nebo sítem a propícháme vidličkou, aby pára mohla uniknout a knedlíky se nesdrcly.
- Bramborové knedlíky plněné uzeným masem naložíme na talíře, posypeme smaženou cibulkou i s trochou tuku a přidáme zelí. Alternativou může být i špenát.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat