sobota 12. března 2011

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové plněné knedlíky, foto med

Těsto je stejné jako na bramborové knedlíky. Pokud spěcháme, koupíme si bramborové těsto v prášku, je chutnější než přímo bramborové knedlíky v prášku. Také můžeme zpracovat zbylé vařené brambory nebo i bramborovou kaši. Ale pokud chceme klasiku, vypracujeme si těsto z brambor vařených ve slupce.  

Ingredience pro recept Bramborové knedlíky plněné uzeným masem:
- těsto: 600 g brambor, asi 150 g polohrubé mouky a 50 g dětské krupičky, 1 vejce, sůl.
- náplň: misku na kousky nakrájeného uzeného masa, například okrájeného z uzených žebírek, v nouzi lze použít i salám, špekáček apod.
- na omaštění: sádlo nebo olej, cibule
- příloha: sáček kysaného zelí, cibule, omastek, sůl. kmín, špetka cukru.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem krok za krokem:

  1. Uvaříme brambory ve slupce, slijeme a oloupeme. Pokud pracujeme s horkými bramborami, které rozmačkáváme v lisu na brambory, můžeme ušetřit vejce. Necháme-li je vychladnout a teprve potom strouháme, vejce rozhodně přidáme.
  2. Oloupeme dvě cibule a nakrájíme je na kostičky. V kastrolu rozpálíme omastek, vhodíme na něj jednu cibuli a až zesklovatí, přidáme kysané zelí. Osolíme, pokmínujeme, osladíme, mírně podlijeme a necháme dusit. Druhou cibuli smažíme na sádle do zlatova.
  3. Nakrájíme uzeninu na kostičky.
  4. Na nastrouhané brambory nasypeme na vál mouku s krupičkou, osolíme, uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Rukama vypracujeme těsto. Vál podsypáváme, aby se těsto nelepilo.
  5. Do většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, krátce před varem do ní vhodíme hrst soli.
  6. Těsto rozválíme na asi půl centimetru a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na čtverce 7-8 cm.
  7. Doprostřed každého čtverce dáme trochu uzeného. Pracujeme tak, abychom celou dávku rozdělili stejným dílem.
  8. Uzené do těsta zabalíme tak, že nejprve spojíme dva protější konce, pak druhé dva a dlaněmi zaoblíme do koule.
  9. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody, vařečkou odlepíme ode dna a vaříme je 10 - 12 minut.
  10. Nezapomeneme přitom míchat cibulku ani zelí.
  11. Hotové knedlíky vyplavou na povrch. Vylovíme je podběrákem nebo sítem a propícháme vidličkou, aby pára mohla uniknout a knedlíky se nesdrcly.
  12. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem naložíme na talíře, posypeme smaženou cibulkou i s trochou tuku a přidáme zelí. Alternativou může být i špenát.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: