Špenátový štrúdl, foto med |
Štrúdl se špenátem je zdravou a dobrou večeří. Jestliže si koupíme listové těsto a zmrazený sekaný špenát, bude jeho příprava i poměrně rychlá. Špenátový štrúdl podáváme teplý, ale dobrý je i na studeno.
Ingredience pro recept Špenátový štrúdl:
balíček listového těsta, balíček mrazeného špenátu nebo svazek čerstvého, 3 vejce, cibule, omastek, sůl. pepř, 2 stroužky česneku, 50-100 g strouhaného eidamu nebo čeradu, špetku sezamových semínek.Špenátový štrúdl krok za krokem:
- Oloupeme a na omastku osmahneme cibulku, přidáme mrazený špenát. Pokud pracujeme s čerstvým, nejprve ho spaříme, poté posekáme nebo umeleme, a také vložíme na cibulku.
- Osolíme, okořeníme a dusíme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Přidáme lisovaný česnek a dvě vejce, která necháme srazit.
- Do vychladlého špenátu vmícháme nastrouhaný sýr.
- Listové těsto rozdělíme na 2 - 4 díly (podle počtu strávníků) a vyválíme je na tenké placky.
- Do středu každého dílu vložíme špenátovou hmotu a zavineme.
- Připravené záviny klademe na včelím voskem vymazaný pečící plech. Pomašlujeme je rozšlehaným vejcem a posypeme trochou sezamu.
- Každý závin několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla odcházet pára a štrúdl se nenafoukl.
- Pečeme v troubě na 170 - 180 °C dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat