Divočák na smetaně, foto med |
Ke kančí kýtě se báječně hodí svíčková omáčka s brusinkami. Maso bude výraznější, než je klasická svíčková, ale stejně tak dobré. Tento pokrm je vhodný pro slavnostní příležitosti.
Ingredience pro recept Divočák na smetaně:
Asi 1 kg kýty z divočáka, 100 g slaniny, 2 větší cibule, 1 petržel, 1 mrkev a ½ celeru, sůl, pepř, 3 bobkové listy, tymián, 3 nové koření, 2 kuličky jalovce, ocet, sádlo, tymián, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, vývar, kompotované brusinky nebo klikvu, ušlehaná smetana.
Divočák na smetaně krok za krokem:
- Z kýty ostrým nožem odstraníme blány. Slaninu nakrájíme na úzké proužky a maso jimi protkneme.
- Maso opepříme a osolíme a orestujeme ho na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Vyjmeme maso a v tuku orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
- Zakápneme ji octem, podlijeme vývarem a vrátíme maso. Přidáme veškeré koření.
- V troubě na 180 °C pečeme pod pokličkou do změknutí masa (podle stáří divočáka 1-2 hodiny).
- Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na úhledné plátky a udržujeme v teple. Koření odstraníme.
- Šťávu se zeleninou a moukou rozmixujeme a přecedíme. Necháme dobře povařit, případně dochutíme.
- Nakonec vlijeme kelímek smetany a vypneme.
- Divočáka na smetaně podáváme s knedlíkem, kopečkem ušlehané smetany ozdobenou kompotovanými brusinkami.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat