Vařené pirohy s Nivou, foto med |
Pikantní bezmasou večeři připravíme z nudlového těsta a okořeněné nastrouhané Nivy. Uvařené pirohy pak posypeme na másle osmaženou cibulkou. Těsto nejlépe zpracujeme v robotu, ale jde to dobře i rukama.
Ingredience pro recept Vařené pirohy s Nivou:
500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 200 ml vlažné vody, lžička soli, 110 g Nivy, 2-3 PL bílého jogurtu, 1 utřený stroužek česneku, větší plátek másla, 1 cibule.
Vařené pirohy s Nivou krok za krokem:
- Připravíme si náplň – Nivu nastrouháme, smícháme ji s utřeným česnekem a jogurtem, aby vznikla soudržná hmota. Solit nemusíme, Niva je slaná dost.
- Pokud nemáme robot, ve kterém bychom nechali těsto zpracovat, postupujeme tak, že na vál prosejeme mouku se solí, uděláme do ní důlek, do něhož rozklepneme vejce. Promácháme vidličkou a postupně přiléváme vodu a hněteme, promačkáváme a překládáme, dokud nevznikne nelepivé hladké těsto. Necháme ho tak 10 minut odpočinout.
- Dáme vařit větší hrnec s osolenou vodou.
- Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji na střední plamen restovat na másle, aby ve výsledku byla dozlatova.
- Těsto vyválíme na tenký plát. Pokud máme tvořítko na pirohy, taštičky nebo šátečky, vykrajujeme jím kolečka, ty položíme na tvořítko, to středu dáme upravenou Nivu a zmáčkneme.
- Pokud tvořítko nemáme, nakrájíme placku na čtverečky o velikosti asi 4x4 cm, do středu každého dáme náplň, přehneme do trojúhelníku a okraje dobře zmáčkneme, aby náplň neunikla.
- Pirohy vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je 5 minut. Opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu a vaříme je bez pokličky.
- Vařené pirohy s Nivou scedíme a rozdělíme na talíře. Omastíme je máslem a posypeme usmaženou cibulí.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat