středa 30. června 2021

Vařené pirohy s Nivou

 

Vařené pirohy s Nivou, foto med

Pikantní bezmasou večeři připravíme z nudlového těsta a okořeněné nastrouhané Nivy. Uvařené pirohy pak posypeme na másle osmaženou cibulkou. Těsto nejlépe zpracujeme v robotu, ale jde to dobře i rukama.


Ingredience pro recept Vařené pirohy s Nivou:

500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 200 ml vlažné vody, lžička soli, 110 g Nivy, 2-3 PL bílého jogurtu, 1 utřený stroužek česneku, větší plátek másla, 1 cibule.


Vařené pirohy s Nivou krok za krokem:

  1. Připravíme si náplň – Nivu nastrouháme, smícháme ji s utřeným česnekem a jogurtem, aby vznikla soudržná hmota. Solit nemusíme, Niva je slaná dost.
  2. Pokud nemáme robot, ve kterém bychom nechali těsto zpracovat, postupujeme tak, že na vál prosejeme mouku se solí, uděláme do ní důlek, do něhož rozklepneme vejce. Promácháme vidličkou a postupně přiléváme vodu a hněteme, promačkáváme a překládáme, dokud nevznikne nelepivé hladké těsto. Necháme ho tak 10 minut odpočinout.
  3. Dáme vařit větší hrnec s osolenou vodou.
  4. Oloupeme a nakrájíme cibuli a dáme ji na střední plamen restovat na másle, aby ve výsledku byla dozlatova.
  5. Těsto vyválíme na tenký plát. Pokud máme tvořítko na pirohy, taštičky nebo šátečky, vykrajujeme jím kolečka, ty položíme na tvořítko, to středu dáme upravenou Nivu a zmáčkneme.
  6. Pokud tvořítko nemáme, nakrájíme placku na čtverečky o velikosti asi 4x4 cm, do středu každého dáme náplň, přehneme do trojúhelníku a okraje dobře zmáčkneme, aby náplň neunikla.
  7. Pirohy vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je 5 minut. Opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu a vaříme je bez pokličky.
  8. Vařené pirohy s Nivou scedíme a rozdělíme na talíře. Omastíme je máslem a posypeme usmaženou cibulí.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: