čtvrtek 24. června 2021

Krupoto – kroupové rizoto

 

Krupoto - kroupové rizoto, foto med

Kroupy jsou obiloviny zbavené obalů. Mohou být pšeničné, ovesné nebo ječné z ječmene. Všechny jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, sacharidy i bílkoviny. Dříve se bez nich česká kuchyně téměř neobešla a dnes opět přicházejí na náš stůl. Chuťově jsou velmi dobré, známe je především z Černého Kuby. Můžeme z nich připravovat zeleninová, masová i houbová rizota.


Ingredience pro recept Krupoto – kroupové rizoto:

250 g ječných krup, které předem namočíme nejlépe před noc, 250 g kuřecího masa (asi 2 prsa), cibule, 2 stroužky česneku, 250 g mrazené zeleniny – fazolky, mrkev, hrášek, kousek pórku, olej na smažení, sůl, mletý pepř, kousek másla, strouhaný sýr na posypání.


Krupoto – kroupové rizoto krok za krokem:

  1. Namočené a důkladně propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Vaříme je 10-12 minut a poté je necháme dojít.
  2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
  3. Na velké pánvi osmahneme cibuli a česnek, poté přidáme kuřecí maso, okořeníme ho, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme nakrájený pórek a mrazenou zeleninu a orestujeme na skus. Pro zjemnění přidáme kousek másla.
  5. Do hotové směsi přidáme uvařené kroupy, promícháme a prohřejeme.
  6. Krupoto – kroupové rizoto rozdělíme na talíře (můžeme naběračkou tvořit kopečky, posypeme strouhaným sýrem a podáváme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: