Krupoto - kroupové rizoto, foto med |
Kroupy jsou obiloviny zbavené obalů. Mohou být pšeničné, ovesné nebo ječné z ječmene. Všechny jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, sacharidy i bílkoviny. Dříve se bez nich česká kuchyně téměř neobešla a dnes opět přicházejí na náš stůl. Chuťově jsou velmi dobré, známe je především z Černého Kuby. Můžeme z nich připravovat zeleninová, masová i houbová rizota.
Ingredience pro recept Krupoto – kroupové rizoto:
250 g ječných krup, které předem namočíme nejlépe před noc, 250 g kuřecího masa (asi 2 prsa), cibule, 2 stroužky česneku, 250 g mrazené zeleniny – fazolky, mrkev, hrášek, kousek pórku, olej na smažení, sůl, mletý pepř, kousek másla, strouhaný sýr na posypání.
Krupoto – kroupové rizoto krok za krokem:
- Namočené a důkladně propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Vaříme je 10-12 minut a poté je necháme dojít.
- Kuřecí maso nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
- Na velké pánvi osmahneme cibuli a česnek, poté přidáme kuřecí maso, okořeníme ho, osolíme a orestujeme.
- Přidáme nakrájený pórek a mrazenou zeleninu a orestujeme na skus. Pro zjemnění přidáme kousek másla.
- Do hotové směsi přidáme uvařené kroupy, promícháme a prohřejeme.
- Krupoto – kroupové rizoto rozdělíme na talíře (můžeme naběračkou tvořit kopečky, posypeme strouhaným sýrem a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat