neděle 22. ledna 2012

Kávový dort

Kávový dort, foto med

Kávový dort s pařížskou šlehačkou a s bílou čokoládovou polevou potěší zejména dospělé oslavence.

Ingredience pro recept Kávový dort: 

Korpus: 4 vejce, 120 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 5 polévkových lžic velmi silné kávy.
Krém: 250 ml mléka, 2 vrchovaté polévkové lžíce dětské krupičky, lžíce cukru, 125 g másla, 150 d moučkového cukru, 5 polévkových lžic velmi silné kávy, 2 lžíce rumu. 
Čokoládová šlehačka: 500 ml šlehačky, 100 g čokolády na vaření 
Zdobení: bílá čokoládová poleva, mandle

Kávový dort krok za krokem:


Kávový dort, foto med

Korpus:

  1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme zchladlou kávu a dál třeme. Přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva
  2. Ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.
  3. Vymažeme a vysypeme moukou dortovou formu. Těsto do ní vlijeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
  4. Že je korpus upečený poznáme tak, že do něj píchneme špejlí, která po vytažení musí zůstat suchá.
  5. Korpus necháme zcela vychladnout.

Čokoládová šlehačka:
  1. Šlehačku nalijeme do kastrolku a zahřejeme.
  2. Rozlámeme do ní čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.
  3. Šlehačku necháme 3x vzkypět a vychladlou uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky.
  4. Poté vyšleháme elektrickými nebo ručními metlami do tuhého krému.

Kávový krém:
  1. Z mléka, lžíce cukru a krupičky uvaříme řídkou krupicovou kaši.
  2. Necháme ji chladnout a mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny.
  3. Máslo přidáme do vychladlé kaše i s kávou a rumem a elektrickými metlami vyšleháme do tuhého krému.

Narozeninový kávový dort - dokončení
  1. Hrst mandlí vhodíme do vroucí vody a necháme přejít varem. Pak zchladíme studenou vodou a ihned oloupeme.
  2. Bílou polevu v sáčku necháme podle návodu rozpouštět v horké vodě.
  3. Korpus 3x prořízneme. Na první plát namažeme polovinu kávového krému, přiklopíme druhým plátem.
  4. Natřeme polovinou čokoládové šlehačky a přiklopíme třetím plátem.
  5. Natřeme druhou polovinou kávového krému a přiklopíme posledním plátem.
  6. Dort celý polijeme bílou čokoládovou polevou, kterou natřeme i boky. Necháme zaschnout.
  7. Čokoládovou šlehačku dáme do cukrářského sáčku s vytvarovanou hubičkou a dort dekorujeme, případně ozdobně napíšeme, kolikáté narozeniny jubilant má. Nakonec dozdobíme oloupanými mandlemi.
Dobrou chuť!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jakej je to prumer na toho dortu

med řekl(a)...

Průměr je 22 cm.

Unknown řekl(a)...

Dort vypada lakave!! :) Napadla me jeste varianta pro deti, bez rumu a misto kavy kavovina (treba Caro) :)