Domácí bagetky, foto med |
Recept na domácí bagetky pochází ze staré Francie. Toto pokroucené pečivo je mimořádně chutné, ale musí se jíst zcela čerstvé, neboť nemá dlouhou trvanlivost. Náročnost přípravy je spíše v přípravě hydratované mouky, kterou musíme nechat nejméně 12 hodin v ledničce, kde těsto i kyne.
Ingredience pro recept Domácí bagetky:
400 g hladké mouky, 250 ml vody, 15 g droždí, lžíce oleje (nejlépe olivového), rovná lžička soli a ½ lžičky sušeného tymiánu.
Domácí bagetky krok za krokem:
Mouku s vodou důkladně rozmícháme a zakryté dáme do druhého dne do ledničky (nejméně na 12 hodin).Příprava baget, foto med - Hydratovanou mouku vyjmeme z ledničky, přidáme rozdrobené droždí, olej, sůl a tymián.
- Vypracujeme nelepivé těsto, které dělá bubliny. Zakryjeme ho utěrkou a dáme kynout na tři hodiny do ledničky.
- Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučněný vál a co nejméně s ním hýbeme.
- Těsto rozdělíme na budoucí bagetky, každou vytáhneme a trochu pokroutíme do podélného tvaru a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Na plechu necháme přikryté utěrkou ještě asi 10 minut kynout. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C.
- Troubu několikrát zavlažíme vodou z rozprašovače. Pečeme na plný výkon 15–20 minut (podle velikosti baget).
- Dozlatova vypečené domácí bagetky podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, nebo samostatně jako jiné pečivo k snídani či večeři.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat