úterý 17. ledna 2023

Domácí bagetky

 

 Domácí bagetky, foto med

Recept na domácí bagetky pochází ze staré Francie. Toto pokroucené pečivo je mimořádně chutné, ale musí se jíst zcela čerstvé, neboť nemá dlouhou trvanlivost. Náročnost přípravy je spíše v přípravě hydratované mouky, kterou musíme nechat nejméně 12 hodin v ledničce, kde těsto i kyne.

Ingredience pro recept Domácí bagetky:

400 g hladké mouky, 250 ml vody, 15 g droždí, lžíce oleje (nejlépe olivového), rovná lžička soli a ½ lžičky sušeného tymiánu

Domácí bagetky krok za krokem:

  1. Příprava baget, foto med
    Mouku s vodou důkladně rozmícháme a zakryté dáme do druhého dne do ledničky (nejméně na 12 hodin).
  2. Hydratovanou mouku vyjmeme z ledničky, přidáme rozdrobené droždí, olej, sůl a tymián.
  3. Vypracujeme nelepivé těsto, které dělá bubliny. Zakryjeme ho utěrkou a dáme kynout na tři hodiny do ledničky.
  4. Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučněný vál a co nejméně s ním hýbeme.
  5. Těsto rozdělíme na budoucí bagetky, každou vytáhneme a trochu pokroutíme do podélného tvaru a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. 
  6. Na plechu necháme přikryté utěrkou ještě asi 10 minut kynout. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C.
  7. Troubu několikrát zavlažíme vodou z rozprašovače. Pečeme na plný výkon 15–20 minut (podle velikosti baget). 
  8. Dozlatova vypečené domácí bagetky podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, nebo samostatně jako jiné pečivo k snídani či večeři.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: