Švédské masové kuličky, foto med |
Kdo zná z Ikei masové kuličky a dal by si je rád i doma, není nic nesnadného si je vyrobit. Udělat si k nim můžeme jednoduchou brusinkovou omáčku a hranolky. Nejen děti budou nadšené.
Ingredience pro recept Švédské masové kuličky:
500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 cibule, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 vejce, 120 ml smetany nebo plnotučného mléka, 80 g veky bez kůrky, lžíce nasekané zelené petržele, olej na smažení.
Švédské masové kuličky krok za krokem:
- Na kostičky nakrájenou veku pokropíme smetanou a necháme nabobtnat.
- Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou můžeme předem osmažit.
- Mleté maso smícháme s cibulí, solí, kořením, vejcem a namočenou vekou. Důkladně prohněteme a dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky.
- Pracujeme mokrýma rukama, podle potřeby je namáčíme do studené vody – tvarujeme stejné kuličky o průměru 2,5-3 cm.
- Zapneme troubu na 150 °C a rozehřejeme olej na pánvi. Kuličky na pánvi usmažíme ze všech stran.
- Hotové přendáme na plech vyložený papírem na pečení a když jsou všechny hotové, vložíme plech do trouby a necháme asi 8 minut dojít.
- Švédské masové kuličky podáváme například s brusinkovou nebo hořčičnou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, americké brambory nebo bramborová kaše.
Dobrou chuť!
1 komentář:
Já se přiznám, že mi ty ikeácké kuličky moc nechutnají. Ale jinak mám masové kuličky rád. Buď v rajské omáčce, někdy v boloňské. Ale mám svůj vlastní recept, kdy kuličky peču ve výpeku, který svým složením hodně připomíná buřtguláš z toho receptu v odkazu. Takže klasika cibule, trochu kmínu, bobkový list... A ty kuličky tím krásně nasáknou a ten výpek zase chytí ten kmínový čmuch. A taky teda do mletého přidávám ždibec, ale fakt jen špetičku, římského kmína na ovonění. :)
Okomentovat